PLOS ONE - Published: September 21, 2011
Felice N. Jacka( 1,2*), Peter J. Kremer(3), Michael Berk(1,2,4,5), Andrea M. de Silva-Sanigorski(6), MarjorieMoodie(7), Eva R. Leslie(3), Julie A. Pasco(8), Boyd A. Swinburn(9)
Abstract
Objectives: A number of cross-sectional and prospective studies have now been published demonstrating inverse relationships between diet quality and the common mental disorders in adults. However, there are no existing prospective studies of this association in adolescents, the onset period of most disorders, limiting inferences regarding possible causal relationships.
Methods: In this study, 3040 Australian adolescents, aged 11–18 years at baseline, were measured in 2005–6 and 2007–8. Information on diet and mental health was collected by self-report and anthropometric data by trained researchers.
Results: There were cross-sectional, dose response relationships identified between measures of both healthy (positive) and unhealthy (inverse) diets and scores on the emotional subscale of the Pediatric Quality of Life Inventory (PedsQL), where higher scores mean better mental health, before and after adjustments for age, gender, socio-economic status, dieting behaviours, body mass index and physical activity. Higher healthy diet scores at baseline also predicted higher PedsQL scores at follow-up, while higher unhealthy diet scores at baseline predicted lower PedsQL scores at follow-up. Improvements in diet quality were mirrored by improvements in mental health over the follow-up period, while deteriorating diet quality was associated with poorer psychological functioning. Finally, results did not support the reverse causality hypothesis.
Conclusion: This study highlights the importance of diet in adolescence and its potential role in modifying mental health over the life course. Given that the majority of common mental health problems first manifest in adolescence, intervention studies are now required to test the effectiveness of preventing the common mental disorders through dietary modification.
Studio Prospettico Della Qualità Della Dieta e Salute Mentale Negli Adolescenti - Abstract
Obiettivi: Diversi studi sono stati pubblicati che dimostrano una relazione inversa fra la qualità della dieta e comuni disturbi mentali negli adulti. Tuttavia, non ci sono studi prospettici di questa associazione nell’adolescenza, periodo di insorgenza della maggior parte dei disturbi, il che limita le inferenze possibili circa relazioni causali.
Metodi: In questo studio sono stati presi in esame nei periodi 2005-6 e 2007-8, 3040 adolescenti australiani, fra gli 11 e i 18 ani all’inizio dello studio. Informazioni sulla dieta e sulla salute mentale sono state raccolte attraverso auto-report mentre i dati antropometrici sono stati raccolti da ricercatori addestrati.
Risultati: Ci sono relazioni crociate e dose-risposta fra le misure delle diete salutare (positiva) e non-salutare (inversa) con i punteggi della sottoscala emotiva del Pediatric Quality of Life Inventory (PedsQL), dove per valori maggiori si intende una migliore salute mentale, sia prima che dopo l’aggiustamento per età, sesso, stato socioeconomico, comportamenti alimentari, indice di massa corporea e attività fisica. Una dieta salutare son alto punteggio all’inizio dello studio predice più alti punteggi PedsQL ai controlli, mentre diete non salutari con alto punteggio all’inizio dello studio predicono bassi punteggi PedsQL ai controlli. Miglioramenti nella qualità della diete corrispondevano a miglioramenti nella salute mentali verificabile ai controlli, mentre una diete di bassa qualità era associata con un più scarso funzionamento psicologico. I risultati non hanno fornito supporto all’ipotesi della causalità inversa.
Conclusioni: Questo studio mette in evidenza l’importanza della dieta nell’adolescenza ed il suo ruolo potenziale nel modificare la salute mentale nel corso della vita. Poiché la maggioranza dei problemi mentali si manifestano nell’adolescenza, studi di intervento sono ora necessari per verificare l’efficacia della prevenzione delle comuni disordini mentali attraverso modificazioni alimentari e della dieta.
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